Stand Up Paddle (SUP) er blevet rigtig populært de sidste par år, og vi har en del medlemmer, som har erhvervet sig et oppusteligt SUP board. Der findes også hardboards som typisk er lavet af skum- og epoxymateriale. SUP med hund er vildt hyggeligt og en af sommerens sjove aktiviteter.
Find lærerige videoer, guides mm. hos DGI’s Vores Puls her!
VIGTIGT
Det er ikke alle steder, du må SUP’e, f.eks. kan du finde steder, hvor du gerne må SUP’e, men så må du ikke have hund med (blå flag, naturfredede områder mm.) Andre steder må du gerne have hund med, men så må du ikke SUP’e. Kontakt Naturstyrelsen eller din lokale tovholder. De kender til områder hvor hund og SUP er tilladt.
Oppustelige SUP boards kommer i mange forskellige størrelser og kvaliteter. Hvad bør du overveje, når du skal købe dig et oppusteligt SUP board?
- Hvor meget vejer din hund, dig og udstyr tilsammen? Vælg et board der kan håndtere jeres samlede vægt + lidt ekstra. Hvis du f.eks. vejer 72 kg, og du har en hund der vejer 23 kg, så skal dit board som minimum kunne bære 100 kg.
- Hvad sker der, hvis I vejer mere end boardet er godkendt til? I vil ligge meget lavt i vandet, og I vil komme til at ligge dybt i vandet og ikke få samme effektive paddeltag og sejltur som ønsket.
- Tjek at alt udstyr er med i pakken eller om du skal tilkøbe noget (board, pumpe, finner, paddle, sikkerhedssnor og en taske til alt udstyret)
- Overvej om dit board skal være bredt og fladt, eller om det skal være smalt og let buet (fordelen ved et front der buer op er at den ikke har samme tendens til at nosedive eller bliver revet under af bølgerne. Ulempen er dog at den er mere vindfølsom.)
Husk på at det er et lovkrav at bære eller medbringe svømmevest til dig selv, når du er ude på SUP. Det er ikke et lovkrav, at hunden skal have svømmevest på, men vi anbefaler en svømmevest til hunden.
Sikkerhed – vi anbefaler
1, Sørg for at være afsted med andre
2, Lær at læse vejret og vandet
3, Bliv fortrolig med boardet før du tager din hund med ud
4, Have respekt for at vand er et bevægeligt element, der ændrer sig hele tiden, og husk at orientere dig løbende om fx vind og strøm
5, Hold pauser og få nok med væske og energi
6, Start i vandkanten og hvor du kan bunde, før du bevæger dig ud på dybere vand
7, Overvej en telefon i lommen (i vandtæt hylster) så du altid kan ringe efter hjælp
8, Overvej synligt tøj (gul, orange, rød, lyserød – advarsels farver) der er synlige ved fx uheld.
Læs de 5 baderåd her:
https://www.respektforvand.dk/forebyg-ulykker/en-sikker-tur-til-vandet/de-fem-baderaad
Et par generelle fif
- Køb en vandtæt taske så du kan ID og nøgler med dig
- Svøm og bliv fortrolig med vand (du behøver ikke kunne svømme 5 km, men jo bedre du kan svømme des mere overskud har du, hvis du skulle falde i, hvor du ikke kan bunde)
- Prøv at vælte i vandet fra boardet og kravl op på boardet, så du er har prøvet det uden hund
- Til kvinder: brug evt. en badedragt og shorts eller halvlange bukser. Hvis hunden kravler op på dig, så kan bikinitoppen ikke lige “gå fra” hinanden og dine lår er mere beskyttet pga. stoffet (husk at prøve at være i vandet med mere tøj på, så du kender fornemmelsen)
- Overvej om du skal have en våddragt (den beskytter mod hundekløer hvis din hund kravler på dig, og den kan holde dig varm, hvis du falder i vandet/opholder dig på vandet i længere tid)
- Tjek at din svømmevest har en nødfløjte (det er ikke alle billigere svømmeveste, der har en som standard)
Foreningen har 5 Stand Up Paddle boards som der lejes ud til medlemmerne. Vi tilbyder forskellige mini-introer rundt omkring i landet. Kontakt din tovholder for at høre mulighederne for et POP-UP-SUP event hos jer.
Læs vores guide til træning med SUP her (kun for betalende medlemmer).
/DIRTY PAWS Teamet